06 december 2019
De Vlaamse Regering heeft op 10 maart 2017 een decreetwijziging afgekondigd waarmee het plaatsen van rookmelders zowel voor huurwoningen als voor woningen die de eigenaar zelf bewoont, verplicht wordt.
Vanaf 1 januari 2020 moet elke gezinswoning in Vlaanderen hierdoor voorzien zijn van minstens één rookmelder op elke verdieping. Als een woning niet voldoet aan de rookmeldersverplichtingen, dan wordt ze in de regel als 'niet-conform' beschouwd.
Woningbranden eisen jaarlijks nog steeds tientallen mensenlevens in Vlaanderen. Het risico is het hoogst ’s nachts, omdat rookontwikkeling dan veel later opgemerkt zal worden. Wie slaapt, ruikt immers niets. Dit verlaagt de kans om tijdig uit de woning weg te geraken aanzienlijk.
Het installeren van een rookmelder zorgt voor een relatief goedkope, en erg doeltreffende bescherming tegen woningbrand. Rookmelders zijn niet enkel van levensbelang voor de bewoners, maar ze beschermen ook de inboedel.
Wonen Vlaanderen en Netwerk Brandweer geven de voorkeur aan de installatie rookmelders met een 10-jarige batterij. Met een minimum van één rookmelder op elke verdieping, maar bij voorkeur in elke kamer die doorkruist moet worden om buiten te geraken (met uitzondering van keuken, badkamer en garage omdat in deze “vochtige ruimtes” de kans op vals alarm erg groot is) of waar zich risicotoestellen bevinden (denk aan de ruimte waar een droogkast staat of waar smartphones worden opgeladen). Ook wordt aangeraden elke rookmelder 1x per maand te testen, door middel van de testknop.
De verplichting zal geen invloed hebben op de brandverzekering en er zullen ook geen grootschalige controleacties opgezet worden, het gaat om een sensibilisering, waarbij het vooral de bedoeling is mensen te wijzen op de potentiële risico’s.