Atrius Advocaten

Atrius Advocaten Kantoor Atrius advocaten

Atrius Advocaten
Lierseweg 116
B-2200 Herentals

Tel.: +32 14 21 07 21
Fax: +32 14 21 08 21
E-mail:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de juridische actualiteit. Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief!

Topics

Opgelet bij de oprichting van een tweede eenpersoons-bvba

vrijdag, 20 januari 2012 09:52

De éénpersoons-bvba (ebvba) is in principe een klassieke bvba, doch met slechts één oprichter / aandeelhouder.

De ebvba volgt dan ook de wetgeving van een gewone bvba, met uitzondering van volgende punten :

  • het minimum volstort kapitaal dient € 12.400,- te bedragen in plaats van € 6.200,- voor de gewone bvba;
  • de zaakvoerder die tevens enige vennoot is, moet voor beslissingen met tegenstrijdigheid van belangen een verslag opstellen, dat samen met de jaarrekening moet worden neergelegd;
  • bij overlijden van de vennoot zullen de rechten van de aandelen uitgeoefend worden door de erfgenamen, de legatarissen of de vruchtgebruiker.

Opgelet!

De beperkte aansprakelijkheid zoals van toepassing voor de klassieke bvba geldt slechts voor zover er sprake is van één ebvba. Richt u een tweede ebvba op dan blijft u onbeperkt en hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van deze tweede ebvba. Uitzondering wordt hierop gemaakt indien de aandelen van de tweede ebvba door erfenis worden verkregen.

Dit kan eenvoudig worden opgelost door van de tweede bvba geen éénpersoons-bvba te maken. Als de tweede bvba geen éénpersoons-bvba is, is er immers geen probleem. De tweede bvba moet dus – naast uzelf – nog minstens één andere vennoot hebben (bv. echtgenoot, partner, ouder, ...).

Andere mogelijkheid is dat uw bestaande ebvba één aandeel of een percentage van de aandelen neemt in de tweede bvba en aldus 'vennoot' wordt in de tweede bvba.

Gerelateerde vragen: