Atrius Advocaten

Atrius Advocaten Kantoor Atrius advocaten

Atrius Advocaten
Lierseweg 116
B-2200 Herentals

Tel.: +32 14 21 07 21
Fax: +32 14 21 08 21
E-mail:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de juridische actualiteit. Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief!

SOS Verkeer

Wielklem mogelijk voor parkeerovertredingen

donderdag, 31 oktober 2013 16:00

Kan de politie een wielklem plaatsen indien ik geen parkeerticket leg?

B.V. uit Herselt

Bestuurders die het nalaten om een parkeerticket te kopen of het nalaten om een parkeerschijf te plaatsen in een blauwe zone, riskeren sedert 8 juli 2013 dat de politie (geen parkeercontroleur) een wielklem op zijn of haar voertuig plaatst.

Concreet gaat het om volgende bepalingen:

  • voor zones met beperkte parkeertijd (blauwe zones), bv. het niet aanbrengen van een parkeerschijf of verkeerd gebruik parkeerschijf;
  • overtredingen omtrent betalend parkeren, bv. het niet aankopen van een parkeerticket;
  • overtredingen omtrent voorbehouden parkeerplaatsen, bv. het innemen van een parkeerplaats met de letter ‘P” en het woord “Parkeerkaart”, “bewoners” of “autodelen” zonder een gemeentelijke parkeerkaart, bewonerskaart of parkeerkaart voor autodelen in het voertuig te hebben aangebracht;
  • overtredingen omtrent het elektronisch toezichtsysteem ter vervanging van de gemeentelijke parkeerkaart.

De overheid heeft ervoor gekozen om het gebruik van de wielklem niet toe te laten bij andere parkeerovertredingen zoals het hinderlijk of gevaarlijk parkeren, het onrechtmatig gebruik van een parkeerplaats voor personen met een handicap of het overtreden van de regels m.b.t. het langdurig parkeren.

Bovendien betreft deze maatregel voornamelijk een bijkomend dwangmiddel voor de overheid om eigenaars van auto’s met een buitenlandse nummerplaat te dwingen de parkeerregels te volgen.

Uw probleem ?

Bent u het slachtoffer van een verkeersongeval of hebt u zelf een ongeval veroorzaakt? Dient u te verschijnen voor de politierechtbank? Of bent u in discussie met uw verzekeraar? Leg ons uw probleem voor en wij geven u een eerste gratis, indicatief advies!