Atrius Advocaten

Atrius Advocaten Kantoor Atrius advocaten

Atrius Advocaten
Lierseweg 116
B-2200 Herentals

Tel.: +32 14 21 07 21
Fax: +32 14 21 08 21
E-mail:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de juridische actualiteit. Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief!

SOS Verkeer

Ritje met de bierfiets

woensdag, 21 augustus 2013 17:22

Wij gaan een dezer dagen over een serieuze afstand met een bierfiets rijden.

Wij vroegen ons echter af of er beperkingen zijn omtrent de mogelijke rijwegen die we mogen gebruiken.

Autosnelwegen en autowegen zijn uitgesloten, maar verder?

Bovendien staat op verhuursites steevast vermeld dat de bierfiets onder de reglementering van de auto valt. Zo moet de bestuurder blijkbaar altijd minimum 18 jaar oud zijn. Klopt dit ?

Moet de bierfiets worden ingeschreven zoals een wagen? Indien er iets voorvalt, ben ik dan automatisch verzekerd?

R.D.V. uit Pulle

 

Overeenkomstig artikel 2.15.1 van de Wegcode vallen bierfietsen onder de bepalingen van een rijwiel.
 
"Rijwiel" : elk voertuig met twee of meer wielen, dat wordt voortbewogen door middel van pedalen of van handgrepen door één of meer van de gebruikers en niet met een motor is uitgerust, zoals een fiets, een driewieler of een vierwieler.
De bevestiging van een elektrische hulpmotor met een nominaal continu vermogen van maximaal 0,25 kW, waarvan de aandrijfkracht geleidelijk vermindert en tenslotte wordt onderbroken wanneer het voertuig een snelheid van 25 km/u bereikt, of eerder, indien de bestuurder ophoudt met trappen, brengt geen wijziging in de classificatie als rijwiel.
 
Er is geen verbod op het besturen van een rijwiel onder de leeftijd van 18 jaar. 
Deze leeftijd zal waarschijnlijk worden vermeld omdat het verhuurkantoor met de bestuurder/huurder bepaalde overeenkomsten afsluit. Men kan onder andere denken aan een bestuurdersverklaring waarin staat bij hij geen alcohol zal drinken. Om zulke overeenkomsten te ondertekenen dient men meerderjarig te zijn. Bovendien kan de bestuurder van een bierfiets aan een ademtest onderworpen worden. Hij zal dus moeten BOBBEN.
 
Een rijwiel moet niet worden ingeschreven. Aangezien het hier gaat over een niet-gemotoriseerd voertuig is de familiale verzekering van toepassing als er iets gebeurt. Een familiale verzekering is echter niet verplicht, dus van een automatische tussenkomst is geen sprake. Men moet er tevens rekening mee houden dat men kan worden uitgesloten wanneer de bestuurder alcohol gedronken heeft.

Uw probleem ?

Bent u het slachtoffer van een verkeersongeval of hebt u zelf een ongeval veroorzaakt? Dient u te verschijnen voor de politierechtbank? Of bent u in discussie met uw verzekeraar? Leg ons uw probleem voor en wij geven u een eerste gratis, indicatief advies!