Atrius Advocaten

Atrius Advocaten Kantoor Atrius advocaten

Atrius Advocaten
Lierseweg 116
B-2200 Herentals

Tel.: +32 14 21 07 21
Fax: +32 14 21 08 21
E-mail:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de juridische actualiteit. Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief!

SOS Verkeer

Is het nodig je elektrische fiets te verzekeren?

maandag, 07 september 2015 07:49

Ik heb pas een elektrische fiets gekocht. Is het nodig deze te verzekeren?

J.V.H. uit Turnhout

Volgens de wet is er immers een verzekeringsplicht voor rijtuigen die door een mechanische kracht worden gedreven.

Dit betekent dat alleszins voor de e-bike, de elektrische fiets die kan voortbewegen zonder te trappen, een verzekering verplicht is.

Maar wat dan met de elektrische fiets waarbij het wél noodzakelijk is dat je trapt om voor te bewegen en die dus enkel werkt met een hulpmotor?

Het is hierbij van belang het vermogen en de maximumsnelheid van de hulpmotor te checken.

Voor elektrische fietsen waarbij de trapondersteuning boven de 25 km/uur wordt verdergezet – de zogenaamde “speed pedelec” – bent u verplicht een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de schade die u veroorzaakt aan derden.

Conform artikel 36 van de wegcode is de bestuurder van deze fiets, waarbij de elektrische motor blijft assisteren boven een snelheid van 25 km/uur verplicht een valhelm te dragen.

Afhankelijk van de snelheid die kan gehaald worden door de combinatie van spierkrachten en elektrische motor, krijgen we te maken met een bromfiets klasse A, dan wel een bromfiets klasse B.  In dit laatste geval geldt bijkomend  - naast de verplichte valhelm en de minimumleeftijd van 16 jaar - de verplichting om over een rijbewijs te beschikken.

Voor elektrische fietsen met trapondersteuning tot 25 km/u – de “pedelec” – is er geen verzekeringsplicht. Voor dit type fiets geldt wat voor een normale fiets geldt: geen verplichte helmdracht, geen rijbewijs en evenmin een verzekeringsplicht. De schade die u met uw fiets veroorzaakt aan derden zal vergoed worden via uw familiale verzekering indien je deze hebt afgesloten.

Gerelateerde vragen:

Uw probleem ?

Bent u het slachtoffer van een verkeersongeval of hebt u zelf een ongeval veroorzaakt? Dient u te verschijnen voor de politierechtbank? Of bent u in discussie met uw verzekeraar? Leg ons uw probleem voor en wij geven u een eerste gratis, indicatief advies!