Atrius Advocaten

Atrius Advocaten Kantoor Atrius advocaten

Atrius Advocaten
Lierseweg 116
B-2200 Herentals

Tel.: +32 14 21 07 21
Fax: +32 14 21 08 21
E-mail:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de juridische actualiteit. Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief!

SOS Bouw

Buur vraagt vergoeding voor gemene muur

maandag, 28 mei 2012 18:59

Wij wensen een garagegebouw op te trekken met dezelfde contouren als een bestaand garagegebouw van onze buur. Deze beweert dat de betreffende muur te paard staat op de scheiding en dat hij destijds (ca. 1975) gedwongen was om zo te bouwen. Wij gaan van deze muur helemaal geen gebruik maken daar wij een volledig onafhankelijk staand gebouw gaan optrekken. Hij vraagt overname of vergoeding. Ben ik daartoe verplicht en is deze zaak niet verjaard, daar gedurende meer dan 30 jaar geen enkele verandering aan de feitelijke toestand gebeurde?

K. D. uit Kapellen

Verjaring is alleszins niet aan de orde in deze. U kan altijd via de plannen nakijken of de beweringen van uw buurman kloppen en of de muur op de scheiding staat 50/50. Eventueel kan een landmeter worden ingeschakeld.

Uw buurman had destijds het recht de kosten van de bouw van deze gemene muur (in zoverre gemeen: zie hoger) te delen met de toenmalige eigenaar. Dit is blijkbaar nooit ter sprake gekomen. Nu wil uw buurman vergoeding wegens overname of ingebruikname.

In zover er geen ingebruikname of muurovername is, is een dergelijke vergoeding niet verschuldigd. Dit veronderstelt dat u volledig op eigen perceel en muur optrekt parallel met de bestaande gemene muur. Natuurlijk een beetje een vreemde manier van werken.

Trouwens in dat verband dient u voorzichtig te zijn: zelfs wanneer een eigen muur wordt opgetrokken kan er toch sprake zijn van in bezitneming van de bestaande gemene muur. Bijvoorbeeld: wanneer u tussen beide muren isolatie zou voorzien, of soms via de dak-oversteek. Met andere woorden: het effectief verankeren of contact tussen beide muren is niet noodzakelijk. E.e.a. zal technisch dienen beoordeeld.

In de marge: de ‘kostprijs’ muurovername zal in deze concrete situatie niet overdreven veel zijn. De bestaande muur is van 1975, rekening dus houdend met de bestaande slijtage zal maximaal enkele honderden euro’s moeten volstaan.

Gerelateerde vragen:

Uw probleem ?

Zit u zelf ook met een bouwprobleem? Een onwillige aannemer of een discussie met uw architect? Leg ons uw probleem voor en wij geven u een eerste gratis, indicatief advies!