Atrius Advocaten

Atrius Advocaten Kantoor Atrius advocaten

Atrius Advocaten
Lierseweg 116
B-2200 Herentals

Tel.: +32 14 21 07 21
Fax: +32 14 21 08 21
E-mail:

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de juridische actualiteit. Schrijf u gratis in op onze nieuwsbrief!

SOS Bouw

Onze aannemer rekent extra vergoeding voor overname gemene muren

vrijdag, 16 maart 2012 12:22

Wij bouwen een rijwoning, rechterkant tegen een bestaande garage en linkerkant wordt binnen het jaar ook tegen gebouwd. Op ons contract staat vermeld 'gemene muren niet inbegrepen'.

Wij vroegen per mail of er extra kosten zouden zijn voor deze gemene muren en welke dan, zoals bv. een overname. We kregen als antwoord: er is geen overname gemene muur voorzien. Verkoper zei ons mondeling dat er geen overname nodig was.

Nu krijgen wij van de aannemer een factuur van 6500 euro voor gemene muren en geeft deze als uitleg dat onze beide binnenmuren links en rechts, die volledig op ons perceel staan de gemene muren zijn en extra gefactureerd worden. Aan de linkerzijde staat op de plannen dat de buur hiertegen zelf zijn binnenmuur bouwt en daartussen zal dan isolatie komen die wel gemeenschappelijk zal zijn.

Kan onze aannemer deze muren extra factureren na onze vragen die we per mail gesteld hebben want ik heb niet het gevoel dat dit gemene muren zijn en dat hij gewoon extra wilt aanrekenen . . .

P.D. uit Steenhuffel

ONS ADVIES

Uw aannemer rekent extra vergoeding aan voor constructie gemene muren… In de mate deze muren volledig op uw eigendom staan, tegen de bestaande muur van de nabuur, is er geen sprake van gemene muur. Of deze kostprijs al dan niet verschuldigd is, hangt af van uw aannemingsovereenkomst.

Wat werd destijds bij contract voorzien? Werd voorzien dat er gebouwd werd met overname van de muur van uw buurman? In dat geval is enkel een overnameprijs verschuldigd… een overname van € 6500 is alleszins overdreven.

Of werd er effectief voorzien contractueel in twee (links en rechts) eigen muren, dan moet worden gecontroleerd of deze muren al dan niet in de oorspronkelijk bedongen prijs voorzien zijn. E.e.a. vereist een uitgebreid nazicht en lectuur van uw contract.

Gerelateerde vragen:

Uw probleem ?

Zit u zelf ook met een bouwprobleem? Een onwillige aannemer of een discussie met uw architect? Leg ons uw probleem voor en wij geven u een eerste gratis, indicatief advies!